Irene Vos

Cirkels

Vijfendertig jaar oud schilderij

Bij ons thuis hangt een vijfendertig jaar oud schilderij dat nu weer prominent aan de muur prijkt. Het is door mijn lief gemaakt in onze studententijd. Hij heeft geen hobby’s, maar manies, grapte ik altijd. Deze ‘manie’ stamt uit lang vervlogen dagen. Omdat ons studentenbudget geen ruimte bood voor een duur canvas, fabriceerde hij zelf het frame en spande er kaasdoek over. Vervolgens behandelde hij het zodat hij erop kon schilderen. Het schilderij heeft lange tijd in een vergeten hoekje gestaan en heeft diverse verhuizingen overleefd. Op een gegeven moment kwam het weer bij ons thuis, nadat het een lange tijd bij mijn broer had gelogeerd.

Op een dag namen we het schilderij mee in de auto naar een lijstenmakerij. Daar kreeg het een prachtige lijst, waardoor het nog mooier werd. Ze zeggen weleens ‘de lijst maakt het schilderij’.

Enfin, op een avond zat ik in mijn fauteuil naar het schilderij te staren. Het was alsof de bliksem insloeg. Plotseling zag ik iets wat ik nooit eerder had opgemerkt. Ik ben soms wat traag van begrip, maar dit keer duurde het wel heel lang. ‘O, wat erg dat ik dit nooit eerder heb gezien,’ mompelde ik met mijn hand voor mijn mond. Het schilderij heette ‘Cirkels’. Ik had de zon en de nacht met sterren wel gezien, maar de diepere betekenis was me volledig ontgaan. ‘Mijn hemel. Hij heeft het universum geschilderd!’

 

Twee tijdlijnen

Er hangt nog een schilderij in de gang, dat een soortgelijke lijst heeft gekregen. Het is van enkele jaren later. In het midden staat een groot vierkant met een stip erop geschilderd. Dit schilderij is geïnspireerd op de Borg uit de sciencefictionserie Star Trek, een gemeenschap van cyborgs die bekendstaat als het Borgcollectief. Binnen dit collectief bestaan geen individuen; ze vormen een gezamenlijk bewustzijn waarin de Borg opereren als een naadloos geheel, zonder een eigen wil of persoonlijkheid.

Aan het hoofd dit collectief staat de Borgkoningin, de enige met een afzonderlijke wil en persoonlijkheid. De overige Borgs, darren (drones) genaamd, gehoorzamen alleen haar bevelen en negeren anderen volledig, tenzij ze als een bedreiging worden beschouwd of geassimileerd moeten worden.

De twee schilderijen symboliseren voor mij twee tijdlijnen. In mijn beleving naderen we als mensheid een kruispunt waar deze twee tijdlijnen samenkomen. Welke richting slaan we in?

De sluier van illusie begint te verdwijnen. De verborgen krachten staan niet meer in de coulissen van het wereldtoneel. Onze grondrechten worden in nieuwe wetten gegoten. Onze bevochten vrijheden en soevereiniteit kunnen digitaal op verschillende methoden worden beknot. Als jij en ik dit niet tot een halt toeroepen, dan worden we als mensheid geassimileerd. De toekomstschets van het tweede schilderij.

Nieuw tijdperk

Velen met mij zijn aan het ontwaken en worden zich bewust van wat er eigenlijk al zo’n tweeduizend jaar gaande is. Ze noemen dit bewustwordingsproces ook wel ‘het grote ontwaken’. Van 20 januari tot begin september verblijft Pluto in Waterman. Ik voelde het in de nacht van 20 op 21 januari 2024. Plotseling werd ik midden in de nacht wakker en een stroom van energie denderde door mijn lichaam. Het was kort en hevig. Op dat moment was ik nog erg slaperig en besefte niet precies wat ik zojuist had ervaren. Pas de volgende ochtend drong het tot me door. 

Volledige transformatie

Astrologen melden dat het oude ’top-down’ systeem op zijn einde loopt. Van begin september tot half november dit jaar zullen er nog wat laatste stuiptrekkingen zijn van het oude systeem. Dan zal Pluto voor een laatste keer terugkeren naar Steenbok. Steenbok gaat over macht in systemen, het hebben en willen behouden van macht en het misbruik daarvan. Pluto staat voor totale en volledige transformatie. Het kan nog even duren voordat de veranderingen zichtbaar worden. Het duurde immers ook zo’n twaalf jaar voordat de Franse Revolutie uitbrak onder dezelfde stand van de planeten.

Cirkel doorbreken

Omdat Pluto langdurig in een teken verblijft, wordt het ook wel een ‘generatieplaneet’ genoemd. Waterman symboliseert autonomie, onafhankelijkheid, vrijheid, vernieuwing en nog veel meer. We hebben het in ons om de cirkel te doorbreken, creatieve oplossingen te bedenken en verloren kennis te herontdekken en toe te passen. De weg leidt naar een vreedzame vrijheid en een groene, gezonde wereld voor iedereen. Er zijn nog vele uitdagingen te overwinnen. Samen bouwen we aan een hemel op aarde voor de generaties na ons. Freddie Mercury zong het al eens, ‘This could be heaven for everyone’.

Facebook
Twitter
LinkedIn