Irene Vos

Wat is spiritualiteit nou eigenlijk?

Spiri gedoe

Om eerlijk te zijn, had spiritualiteit nooit echt mijn interesse. Ik was er ook nooit mee bezig. Dat aspect van het yogaspectrum ging volledig aan me voorbij. Mijn aversie tegen machtssystemen, waaronder religies, heeft daar vast iets mee te maken. Als jong meisje wilde ik op een gegeven moment niet meer naar de kerk. Ik was toen ongeveer zeven jaar oud. Ik zei: ‘Pap, wat jij doet, moet je zelf weten, maar ik ga niet meer mee.’ Een week later zei mijn vader: ‘Ik ga ook niet meer.’ En daarmee was de kous af.

Dat hele ‘spiri’ gedoe, zal ik maar zeggen, is toch vanzelf in mij gegroeid. Blijkbaar is het net als onkruid; het kruipt waar het niet gaan kan. Ineens is het ontpopt, tot mijn eigen stomme verbazing. Het was voor mijzelf, en ook voor thuis, even wennen. Er ontstond een veranderende Irene. Het was, als ik eerlijk ben, een verwarrende en ongemakkelijke tijd. Een tijd van veel zelfonderzoek. Ik trok me terug. En zoals een echte schorpioen dat doet, ging ik op onderzoek uit.

Wat is spiritualiteit nou eigenlijk? Afgebeeld staat Irene Vos. Ze staat midden tussen hoog geel gras en loopt richting een grote, volle maan.

 

Wat is spiritualiteit nou eigenlijk?

Wat is spiritualiteit? vroeg ik me af. Hoe kan ik me spiritueel ontwikkelen? En: hoe doe ik dat op een goede en ook veilige manier? Want ook in deze wereld heeft niet iedereen zuivere intenties. Hoewel het onwennig voelde, trok ik mijn stoute schoenen aan en ging ik op een spirituele ontdekkingsreis.

Al snel daarop lees ik het volgende: je spiritueel ontwikkelen, is in wezen worden wie je werkelijk bent. Ah. Dat herken ik ook vanuit de yogawereld; ‘Nice to meet your Self!’ was jarenlang mijn slogan.

Je gaat een verbintenis aan met je geest en je Ziel. Je wordt je ervan bewust dat je uit meer bent opgebouwd dan uitsluitend je lichaam. Hmm, de reden om yoga te beoefenen, was voor mij juist dat ik de verbinding met mijn lichaam was kwijtgeraakt. Dit moest ik eerst herstellen, blijkbaar.

Ik blader verder en leer dat spiritueel leven het bewust ervaren van het ‘gewone’ leven is. Het is het verruimen van je bewustzijn. Je doorziet en je voelt intuïtief aan. En nog belangrijker, je vertrouwt en handelt er ook naar. Je bent tolerant naar jezelf en anderen. Je geniet van de kleine dingen in het dagelijks leven. Je beseft en ervaart dat je onderdeel bent van het geheel: het eenheidsgevoel dat ik ook beschreef in “Bewegen tussen twee werelden“.

Wat is spiritualiteit nou eigenlijk? Afgebeeld staat Irene Vos tussen hoog, geel gras. Op de achtergrond staat een afbeelding: 'Planetsphere celeste, nieuwe hemelkaart'.

 

Je spiritueel ontwikkelen, is in wezen een vorm van zelfrealisatie. Doen wat je roeping is, werkelijk jezelf zijn, leven vanuit je hart, vanuit je diepste zijn, onafhankelijk zijn, je realiseren wie je in wezen bent. Van daaruit ontdek je je eigen (Goddelijke) scheppingskracht. Hmm, ik heb vanuit mijn jeugd, voel ik, nog wel wat weerstand tegen het woord God. Dat is ook weer iets om uit te zoeken, uiteraard. Toch vervang ik het liever door universum, creator of de bron.

Dat je een vrij mens bent, lees ik door. Goh, dat zijn toch de dingen die mij altijd al hebben aangesproken. Misschien heb ik er onbewust al naar geleefd en gehandeld, maar ben ik me er op de een of andere manier nu nog meer bewust van geworden.

Mooi gezegd, zelfrealisatie. Maar hoe doe je dat? Ik ben toch ook meer van het pragmatische. Duidelijke handvaten, alsjeblieft. Ik lees: Je kunt zelfrealisatie bereiken met bijvoorbeeld meditatie, spirituele workshops en begeleiding. Maar ook door om te gaan met gelijkgestemden en door te vertrouwen op je ingevingen, innerlijke stem en innerlijk weten. Door veel zelfreflectie en schaduwwerk te doen. Door jezelf af te vragen: Doe ik wat ik echt wil? Op het gebied van werk, relatie, omgang met bepaalde mensen, enzovoort? En: Wie ben ik? Wat doe ik hier op aarde? Wanneer ben ik mezelf? Door dit te onderzoeken en er antwoorden op te vinden en ernaar te handelen. Het is zowel een innerlijk als een uiterlijk proces.

Wat is spiritualiteit nou eigenlijk? Afgebeeld staat Irene Vos tussen hoog, geel gras. Op de achtergrond staan bergen.

Spiritualiteit toepassen in het dagelijks leven

Voor mij is spiritualiteit, net als yoga, toepassen in het dagelijks leven, waarin de aspecten gezin, vrienden, kennissen, collega’s, werk en sociale en maatschappelijke betrokkenheid een belangrijke rol spelen. Bij zelfrealisatie, je spiritueel ontwikkelen, kun je jezelf de volgende vragen stellen: Kies ik bewust voor deze situatie of ga ik mee in een gewoontepatroon? Waardoor wordt mijn keuze bepaald? Laat ik me leiden door wat er van me wordt verwacht of wat er om me heen gebeurt? Waarom reageer ik zo op iets of iemand? Draagt wat ik nu doe bij aan mijn ware geluk, aan mijn vrijheid en aan het geluk en de vrijheid van mijn omgeving?

Iedereen heeft het potentieel om zich te ontwikkelen en het bewustzijn te verhogen. Spiritueel ontwikkelen is een proces van vallen en weer opstaan, net zoals het leven zelf. Het is afpellen van je eigen conditioneringen, illusies en programmeringen. Daarnaast kun je bepaalde gaven ontwikkelen, zoals helderziendheid, helderhoren of heldervoelen, visioenen en telepathie.

Bouwen aan een nieuwe wereld

Mijn levensopdracht is nu: meebouwen aan een groene en gezonde wereld voor iedereen. Dat is nogal wat. Het is niet iets wat ik in mijn eentje kan. Daar hebben we elkaar bij nodig. Voor mij is het niet meer toevallig dat mijn nieuwe levensopdracht in maart 2020 in Kenia startte met het bomenproject Miti ya Matumaini (Trees of Hope). Het ontstond voor mij op dat moment totaal onverwacht en leek zomaar op mijn pad te komen. Ik weet nog dat ik op het stuk grond stond en het bericht ontving dat hier een bomenproject moest komen. Ik weet nog dat ik dacht: Maar ik heb helemaal geen verstand van bomen, laat staan van bossen. Ik heb hier helemaal geen geld voor. Allerlei gedachten die oppoppen op zo’n moment. Toch heb ik deze gedachten als een soort vanzelfsprekendheid langs me heen laten glijden. Ergens innerlijk wetend, ben ik het avontuur aangegaan. Beseffend dat het anders moet in deze wereld en dat ik mijn steentje wil bijdragen.

Wat is spiritualiteit nou eigenlijk? Afgebeeld staat Irene Vos. Ze staat midden tussen hoog geel gras en loopt richting een grote, volle maan. De afbeelding is rond uitgesneden en er staat een afbeelding van een halve cirkel omheen.

 

Nieuwe binnen- en buitenwereld

Al vanaf het eerste moment van de lockdown had ik visioenen en besefte ik dat de wereld nooit meer hetzelfde zal zijn. Dat er een grote transformatie gaande is over de gehele wereld. Ieder van ons heeft ermee te maken. Maar hoe gaan we door dit transformatieproces heen, als individuele mens en als mensheid? Het pad ontstaat door erop te lopen. Dan kom je ook de juiste mensen tegen. Het wordt een grote test, een heroes journey. Daarover de volgende keer meer.

Wat is spiritualiteit nou eigenlijk? Afgebeeld staat Irene Vos. Ze staat midden tussen hoog geel gras. Op de achtergrond en links van haar staan bergen afgebeeld.

Gezamenlijk het transformatieproces doorgaan en de nieuwe wereld, zowel vanbinnen als vanbuiten, gaan creëren. Hiervoor geef ik zo nu en dan weer yogales in ‘het Zentrum’ te Adorp (Ov). Voor data, kijk ook in de agenda.

Daarnaast kun je mij voor een privéles (alleen of met een kleine groep mensen) benaderen. Bij ‘Oeverlicht’ in Ommen of ‘het Zentrum’  in Adorp (ov) zijn mooie yogastudio’s waar we terechtkunnen. Uiteraard tegen een passende vergoeding. Alle opbrengsten komen ten goede aan het bomenproject Miti ya Matumaini in Kenia.

Foto’s: Jose Meboer, creator of awareness 

Wat is spiritualiteit nou eigenlijk? Afgebeeld staat Irene Vos. Ze staat in een bos en maakt foto's met een fotocamera.

Facebook
Twitter
LinkedIn